Narcise

Narcisa (genul Narcissus) este un gen ce cuprinde peste 30 de specii perene bulboase originar din nordul Africii, regiuni mediteraneene si Europa Centrala.


În România este vestita rezervatia naturala Poiana cu narcise din localitatea Vad, judetul Brasov, din depresiunea Fagarasului.

Denumirea de narcisaa vine de la mitul frumosului tânaar Narcis din mitologia greaca, care s-ar fi îndragostit de chipul sau. Legenda spune ca floarea a aparut la moartea sa, chiar pe mormântul sau.

Caractere morfologice
  •     Bulbul este ovoid, rotund, piriform, piriform-lungulet,, globulos-piriform, gros-piriform;
  •     Frunzele sunt lat-liniare, putin canaliculate, glaucesceate, cilindrice, ascutite la vârf sau ensiforme.
  •     Florile sunt, în functie de specie, mici (miniatur), pâna( la circa 10 cm diametru, tubuloase sau coronate, simple sau involte, albe sau galbene, cu petale albe si coronula galbena sau cu coronula galbena cu margine rosie etc, cu sau fara miros, cu tulpina uniflora sau multiflora. Elementele florale: 6 stamine, perigon compus din foliole mai mult sau mai putin asemanatoare, ovate, oblonge sau uneori înguste, dispuse în forma de raze-farfurie, din centrul lor ridicându-se un tub sau un inel numit coronula, antere mai mult sau mai putin bilobate.
  •     Fructul este o capsula